"Tranen zijn woorden die moeten stromen"

~Paulo Coelho

Jong verlies

Ook kinderen en jongeren ervaren veel verdriet bij verlies en rouw. Zij zijn volop in ontwikkeling en moeten net als volwassenen het verlies en rouw verwerken. Er zijn hierin verschillen met het rouwproces van volwassenen waarbij beeldvorming van het verlies of van de dood, de hechting, de leeftijd en ontwikkelingsfase een rol spelen.

Om met het verlies om te kunnen gaan is het belangrijk dat kinderen naar de gebeurtenis kunnen kijken. Door te luisteren en aandacht te geven en het kind zijn of haar verhaal te laten doen. Vaak is de gebeurtenis aan “een buitenstaander” vertellen met alle emoties die erbij gevoeld worden, makkelijker. Het helpen met woorden geven aan de gevoelens en de ervaringen.


Rouw en verdriet op of rondom school

Elke school kan helaas te maken krijgen met rouw en verdriet. Denk aan calamiteiten, waarvan je hoopt dat ze aan je schooldeur voorbijgaan, het plotseling overlijden van een leerling of leerkracht, of een andere dramatische gebeurtenis, die diep ingrijpt in het leven van de betrokkenen en het dagelijks leven op school.

Ook hierbij kan ik jullie helpen. Door middel van een draaiboek welke JGZ en GGD hebben opgezet kan ik jullie begeleiden met alle bijkomende emoties en tijdens de stappen voor het goed informeren aan de leerlingen, de ouders en het team.

Scroll naar top